Kiná v lete prinesú aj nový slovenský film pre deti a rodičov LETNÍ REBELI

Slovensko-nemecká koprodukcia nadväzuje na tradíciu filmov pre deti a mládež ako významnej súčasti slovenskej kinematografie. Réžiu mala v rukách Slovenka Martina Saková, ktorá sa tvorbe pre mladé ročníky venuje dlhé roky.

Film Letní rebeli je príbeh 11-ročného chlapca Jonáša inšpirovaný zážitkami, ktorým môže čeliť každé dospievajúce dieťa. Jonášov otec pred pár rokmi tragicky zahynul, ostala tak neúplná rodina s mamou, Jonášom a jeho malým bračekom. Jonáš sa cíti sám, navyše má pocit, že mama ho chce okradnúť aj o posledné radosti, keď sa rozhodne stráviť leto pri tete a nie s dedom na člne, ako to bývalo v minulosti. Jonáš sa preto rozhodne zobrať svoje prázdniny do vlastných rúk a uteká od mamy k dedovi. Tu však zisťuje, že ani dedo neostal po smrti syna rovnaký.

“Mňa osobne na príbehu zaujíma a zároveň dojíma práve to, že Jonáš ako dieťa je ten, ktorý je aktívny a síce istým naivným spôsobom, ale predsa sa mu napokon podarí všetkých dospelých opäť spojiť,” povedala producentka filmu Katarína Krnáčová zo spoločnosti Silverart, “Scelí rodinu, ktorá kvôli smrti chlapcovho otca ostala vo vzdialenom a narušenom vzťahu. V podstate svojím čistým spôsobom ukáže dospelým, ako by mali žiť lepšie a krajšie.”

Film Letní rebeli zaujme nielen divákov z radov rodičov či starých rodičov, je určený aj pre deti vo veku 8-12 rokov. Režisérka Martina Saková sa tvorbe pre deti a mládež venuje už od svojich tvorivých začiatkov a okrem réžie sa pri filme spolupodieľala aj na tvorbe scenára. Študovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, neskôr na univerzite v nemeckom Potsdame a Berlíne. Pracovala na detských filmoch Amálka, ja sa zbláznim, Čarovala ryba, aby bola chyba, je autorkou animovaného filmu Heavy Mental a dokumentu Malá Hanoj. Pri nakrúcaní svojho prvého rodinného filmu pre deti bola obklopená štábom a hercami zo Slovenska, Čiech a Nemecka, a tak sa na pľaci komunikovalo až 4 jazykoch: slovensky, nemecky, česky a univerzálne anglicky. Ambíciou filmu je nadviazať na tradičnú slovenskú tvorbu pre deti a mládež, ktorá mala v nie tak dávnej slovenskej kinematografii významné postavenie.

Do slovenských kín sa film dostane už 13. augusta 2020, vďaka čomu tak aj napriek postpandemickému obdobiu stihne leto, počas ktorého sa príbeh aj odohráva. V hlavnej úlohe Jonáša uvidíme českého detského herca Eliáša Vyskočila, jeho kamarátku Alex stvárnila Slovenka Liana Pavlíková. Jej mamu si zahrala skvelá Szidi Tobias a Jonášovho dedka zas Pavel Nový. Vo vedľajších postavách sa predstavia aj Janka Oľhová či Michal Kubovčík.

Tesne pred celosvetovou pandémiou zastihla tvorcov skvelá správa, že svetový sales agent Pluto Film stavil práve na film Letní rebeli a bude ho zastupovať na medzinárodných filmových trhoch a festivaloch. Film tak odštartuje na svetovej premiére na filmovom festivale v Južnej Kórei BIKY, nasledovať bude európska premiéra na filmovom festivale Zlín a množstvo ďalších detských filmových festivalov, medzi nimi aj nórsky Kristiansand, nemecký Goldener Spatz či taliansky Giffoni Film Festival. Film finančne podporil Audiovizuálny fond, európsky fond Creative Europe - MEDIA a nemecký fond BKM, Kuratorium junger deutscher Film a DFFF. Slovenským koproducentom je RTVS.

Facebook: https://www.facebook.com/letnirebelifilm/

Instagram: https://www.instagram.com/letnirebelifilm/

rNUlife.sk / Perla Žinčíková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.