ŠTÁT POSTUPNE UVOĽŇUJE OPATRENIA PROTI KORONE. AKO RÝCHLO POMÔCŤ PRÁZDNEJ RODINNEJ KASE?

Opatrenia súvisiace s bojom s COVID-19 zasiahli nielen ekonomiku krajiny, ale negatívne ovplyvnili peňaženky a rodinné kasy viacerých domácností. Starostlivosť o deti,  nefungujúca živnosť či znížený plat – aj s tým sa dnes treba popasovať. Naša ekonomika sa však postupne otvára, obchody začínajú fungovať a zamestnanci sa vracajú do firiem. Andrea Straková, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK, radí, ako zvládnuť súčasnú situáciu a vyťažiť z nej. V posledných mesiacoch sa potvrdili slová expertov na financie o dôležitosti finančnej rezervy. Kto sa držal ich rád, do väčších finančných problémov sa nedostal.

Vysvetlenie prijatých opatrení pre podnikateľov

Celosvetová, a teda aj slovenská ekonomika v posledných mesiacoch riadne ubrala plyn. Niektoré odvetvia nefungujú, lebo im to opatrenia nedovoľujú, iné nemajú dodávky komponentov či odbyt. Zatvorené školy donútili rodičov čerpať si OČR, firmy krátia výdavky, časť ľudí musí vyžiť len z toho, čo im poskytne štát v rámci opatrení. Následne potom prichádza problém s vykrytím výdavkov a  hrozí, že domácnosť nebude mať dostatok prostriedkov na splátku úverov. „V prípade, že rodine (alebo jednotlivcovi) klesne príjem o viac ako 30 %, zažíva tzv. spotrebný šok. Bez ohľadu na to, že sa môže uskromniť, prežíva emócie ako stres, strach, úzkosť, obavy,“ zhodnotila Andrea Straková, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK. Radí preto, že ak ľuďom záleží na „životnej pohode“, nemali by strácať čas zbytočnými úvahami „čo by sa mohlo stať“ a radšej sa pripraviť. Upozorňuje, že neplánujeme zlyhávať, ale zlyhávame pri plánovaní! Teraz je tu doba, keď sa ukazuje, že odborníci na financie mali a majú pravdu. „Myslím, že zažívame obdobie, keď musí byť každému jasné, že REZERVA je základnom dlhodobej finančnej pohody rodín. A otázka ,čo sa môže stať‘ dnes vyvoláva úsmev cez slzy. Je jedno, čo sa môže stať, pointa je, že nech je to hocičo, s finančnou rezervou sa rodine žije pohodlnejšie, voľnejšie, ľahšie,“ zhodnotila Andrea Straková.

Verejná správa SR - Plat starostu

POMOC ŠTÁTU NIELEN PRE PODNIKATEĽOV

Preklenúť súčasné ťažké obdobie a výpadok príjmu majú pomôcť niektoré opatrenia štátu. Väčšina z nich je namierená na firmy a zamestnávateľov, čím prirodzene pomáhajú aj zamestnancom týchto subjektov, aby neprišli o prácu a príjem. Jedno z opatrení, ktoré je určené pre fyzické i právnické osoby, je možnosť požiadať o odklad splátok úverov. Ak splnia podmienky (nemajú podlžnosti voči banke), môžu dostať od tohto výdavku až 9-mesačné prázdniny. Od spustenia tejto možnosti požiadalo o odklad viac ako stotisíc klientov. Podľa odborníčky ak po odklade rodina siahne, je pravdepodobné, že nemá žiadne rezervy a prišlo k strate príjmu. Prináša to aj riziko. „Ľahko sa dá odvyknúť od fixných mesačných platieb v zmysle ,na dobré sa ľahko zvyká‘. Platby treba po 9 mesiacoch opäť začať platiť, a keď si od nich odvykneme, môže to byť následne veľký a negatívny šok, keď sa odklad opäť skončí,“ upozorňuje Andrea Straková. Po odklade totiž bude potrebné peniaze doplatiť. Klient bude mať na výber predĺženie lehoty splatnosti alebo navýšenie mesačnej splátky, čo môže byť problém. Ak sa niekto rozhodne využiť odklad splátok a rozpočet to aspoň trochu dovoľuje, časť zdrojov, ktoré nemusí použiť na splátky, by mal odložiť do rezervy. Štát dnes chráni aj nájomcov či už bežných bytov, alebo podnikateľských priestorov. Ak sa pre koronu dostanú do problémov s platením nájomného, nemôže s nimi prenajímateľ skončiť zmluvu a vyhodiť ich na ulicu.

Príspevky na udržanie pracovných miest pre zamestnávateľov ...

VYŤAŽIŤ ZO SÚČASNEJ KRÍZY

Ťažké časy často nútia ľudí urobiť to, do čoho sa im v dobe hojnosti veľmi nechcelo. „K pozitívnym dosahom, ktoré často pozorujeme, patrí predovšetkým znižovanie výdavkov. Mnohí opisujú znižovanie nákladov napríklad na stravu a zábavu (odpadli reštaurácie, kávičky, posedenie na terasách). Rovnako sa aktuálne ťažko plánuje cestovanie, mnohé nákladné voľnočasové aktivity, menej zrejme minieme aj na oblečenie, dopravu a služby všeobecne,“ uviedla Andrea Straková. To, samozrejme, nie je dobré pre ekonomiku ako takú, ale vieme to využiť v prospech osobných financií.

AKTUÁLNE NESPRÁVNE REAKCIE ĽUDÍ NA STRATU PRÍJMU

1. Čerpajú rezervy

Rodina by najprv mala prehodnotiť výdavkovú stranu rodinnej kasy. Začína sa to odopretím si služieb, ktoré mi negenerujú žiaden benefit a ekonomický prínos. Rozšírený TV balík sa dá zredukovať na základný, paušál bez viazanosti tiež. Kúpu mobilného telefónu, PC, chladničky, vysávača, práčky alebo aj rodinného auta skrátka odložte na neskôr. Pred čerpaním rezervy je lepšie najskôr zoškrtať to, čo nie je nevyhnutné.

2. Robia zbytočné nákupy a nekontrolujú spotrebu

Bežné rodinné nákupy je potrebné zredukovať na to najnutnejšie a pred každým nákupom si spísať presný zoznam, ktorý sa aj dodrží. 

3. Pristúpia k odkladu úverov namiesto ich konsolidácie

Skôr ako sa rozhodnete pre odloženie úveru, zvážte inú možnosť. Hodnoty nehnuteľností v posledných rokoch narástli, a ak rodina ešte neprišla o príjmy, treba to skúsiť konsolidáciou úverov, teda spojiť ich do jedného, resp. menšieho počtu úverov. Na konsolidácii môžete ušetriť. Ak sa niekto rozhodne využiť odklad splátok a rozpočet to aspoň trochu dovoľuje, časť zdrojov, ktoré nemusíte použiť na splátky, skúste odložiť do rezervy.

4. Rušia dlhodobé investície

Ak rodina prišla o príjem, bude ich to nabádať siahnuť na dlhodobé úspory, ktoré zhodnocujú investovaním. Takéto rozhodnutie však môže vyjsť veľmi draho. Ak to nie je nevyhnutné, je vhodné hľadať iné cesty. Vždy je lepšie prehodnotiť predĺženie permanentky do fitnescentra ako zrušiť investície na dôchodok.

Odborníčka Andrea Straková radí: „AKO VYUŽIŤ ŠANCU“

„Verím, že mnohým z nás sa podarí znížiť v tomto období svoje výdavky, a to je skvelá príležitosť reorganizovať si financie. Nastaviť si aj pravidelné finančné investície a tie sa stanú prirodzenou súčasťou nášho fungovania. Ten, kto patrí k šťastnej skupine ľudí s nezmeneným príjmom, si skutočne môže povedať: kedy, keď nie teraz si môžem spraviť poriadok vo financiách a dať tomu nejaký systém.“

Redakciu NUlife.sk informovala Katarína Remiaš, 1st CLASS AGENCY

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.