Kvitne rarita českého Třebíčska vzácne poniklece, patria k najkrajším jarným kvetom v Európe

Koronavírusová svetová pandémia veľmi ohrozuje najmä medzinárodný turizmus. Našťastie nemá vplyv na rastlinnú prírodu. Tá si žije svojim sezónnym životom a prebúdzajúca sa jar dáva o sebe naplno vedieť. Medzi prvé a najkrajšie kvety tohto obdobia patria poniklece, ktoré sú raritou českého Třebíčska a vyskytujú sa v troch prírodne chránených lokalitách blízko seba: Klučovský kopec, Kobylinec a Ptáčovský kopec.

Nielen milovníci prírody označujú poniklece za najkrajšiu stredoeurópsku kvetenu. Sú veľmi citlivé na poškodenie koreňov, prežívajú viachlavým podzemkom, ktorý tvorí sieť koreňov zasahujúcich až pol metra do skalných puklín. V prírode sa rozširujú veľmi pomaly a majú radi svoj pokoj, neznášajú ani pohyb zvierat. Dobytok sa im však vyhýba, pretože sú jedovaté.

Na Třebíčsku je nielen čistý vzduch, krásna príroda, ale tiež unikátne a zaujímavé historické pamiatky. Aj keď tento rok budú mať milovníci cestovania možnosť pozrieť si kvety zrejme len na fotografiách, o rok budú kvitnúť zase, takže už teraz si možno začať plánovať výlet. 

V lokalitách Ptáčovský kopec a Kobylinec, ktorý sa nachádza pri obci Trnava, rastú poniklece veľkokveté. Pod Klučovskou horou kúsok od Třebíča má svoje územie vzácny poniklec lúčny. Autom možno prísť na parkovisko pod vrchol Klučovskej hory, na ktorej je vysielač ako vhodný orientačný bod. Po prejdení vozovky sa vydáte po okraji lesa južným smerom dole z kopca. Asi po 600 metroch pridete na malé návršie so zhlukom balvanov a zakrpatenými borovicami, zvané Klučovský kopec. Zo všetkých strán sú ceduľky s označením prírodnej pamiatky.

"V okolí Třebíča sú aj ďalšie vzácne kvetiny: kriticky ohrozený lykovec voňavý a horček včasný český. Na neďalekej Mohelenskej hadcovej stepi rastie veľmi vzácna papraď šupinatka Marantova. Pri Ketkoviciach zase rastie na jedinom mieste v Českej republike veľmi vzácna a nápadná orchidea jazýčkovec jadranský," informuje Miroslava Boškovičová z CzechTourism Slovensko.

PAVOL ERDZIAK / NUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.