SOZA PRIJALA OPATRENIA NA POMOC SVOJIM ČLENOM

Spoločnosť pre ochranu autorských práv v hudbe znižuje limit zálohových honorárov a vypláca ich v predstihu. Rozširuje aj svoj sociálny program v prípade náhlej núdze.

SOZA sa v posledných týždňoch popri vládnych opatreniach súvisiacich so zamedzením šírenia vírusu COVID 19 na území Slovenska zamerala predovšetkým na to, aby zlepšila možnosti pomoci svojim členom, ktorí sa najmä v dôsledku zákazu organizovania verejných kultúrnych podujatí ocitli v ekonomických ťažkostiach a došlo u nich k výraznému poklesu príjmov.

Na návrh Predstavenstva korešpondenčným hlasovaním per rollam Dozorná rada SOZA zjednodušila pravidlá zálohového vyplácania celoročných honorárov, ktoré sa obvykle vyplácajú v mesiacoch jún-júl a od dnešného dňa znižuje limit výšky príjmov z predchádzajúceho roka, ktorý je potrebný na vyplatenie zálohového honorára. S časovým obmedzením do 30. júna 2020 môže teda každý nositeľ práv zastupovaný SOZA požiadať o vyplatenie zálohových preddavkov na honorár až do výšky 50%, ak jeho odmeny za používanie diel na území Slovenskej republiky dosiahli v poslednom vykonanom hlavnom vyúčtovaní sumu najmenej 200 eur.

SOZA finančne odmení víťaza kategórie Debut roka | Radio_Head Awards

Dozorná rada SOZA zároveň z rezervy Sociálneho a kultúrneho fondu finančne posilnila Sociálne programy SKF a viac ako 70% z objemu disponibilných finančných prostriedkov určila na pomoc členom SOZA, ktorí sa ocitli v náhlej núdzi spôsobeným práve opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR o zákaze usporadúvať hromadné podujatia kultúrnej povahy až do odvolania. Maximálna výška podpory z tohto finančného balíka podpory je určená vo výške polovice minimálnej mzdy v SR, čiže 290 eur. Dozorná rada taktiež zjednodušila administratívny a schvaľovací proces.

Pomoc našim členom, ktorí ju potrebujú, je potrebné poskytnúť podľa možnosti čo najskôr a čo najjednoduchším spôsobom. Vďaka existujúcej štruktúre Sociálneho a kultúrneho fondu, z ktorého každoročne podporujeme autorskú tvorbu na Slovensku, môžeme našim členom znížiť finančné dopady aktuálnej krízy spôsobenej vírusom Covid-19,“ uviedol v tejto súvislosti predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

Všetky bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke http://www.soza.sk/aktuality/289/pomoc-%C4%8Dlenom-soza-v-mimoriadnej-situacii-sposobenej-pandemiou-covid-19

Slovenský ochranný zväz autorský

Okrem vyššie uvedených opatrení SOZA naďalej pokračuje v hľadaní riešení nielen smerom k autorom, ale aj používateľom hudby a je otvorená konštruktívnym návrhom a riešeniam. Ako organizácia, ktorá do hĺbky mapuje existenčné podmienky autorov a hudobníkov na Slovensku aj v zahraničí, si uvedomuje dopady súčasnej situácie v celej kultúrnej obci. V tejto súvislosti spolu s ďalšími združeniami oslovila Ministerstvo kultúry SR aj Inštitút kultúrnej politiky a poskytla pohotovú spoluprácu na riešení potrebných opatrení.

Redakciu NUlife.sk informoval Juraj Čurný

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.