Dan Bárta & Illustratosphere vydávajú album Kráska a zvířený prach

Dan Bárta & Illustratosphere nahrali po dlhých siedmich rokoch nový štúdiový album. Pod titulom Kráska a zvířený prach vychádza dnes. Plánované turné, na ktorom chceli album predstaviť, museli, žiaľ, pre aktuálnu situácii s koronavírusom odložiť.

Album Kráska a zvířený prach obsahuje jedenásť nových pôvodných piesní a celkovo trinásť trackov, ktoré vznikli pod aranžérskym dohľadom Filipa Jelínka. Žánrovo ťažko zaraditeľná nahrávka s veľmi charakteristickým zvukom kapely Illustratosphere, ktorá je nota bene tiež súčasťou autorskej práce, nakoľko sound design je dielom gitaristu Miroslava Chyšku, je i napriek pestrosti jednotlivých aranžmánov hutným a súdržným celkom. Základom je zmysel pre kompozíciu, citlivá intrepretácia, kreativita a sila hráčskeho umu jednotlivých členov. V neposlednom rade sú esenciou albumu texty Dana Bártu, ktoré sa vyznačujú jeho osobitou hudobnou poetikou.

Dve piesne v angličtine z pera Alžběty Plívovej a jedna autorská dokonca v slovenčine, české texty dobre dopĺňajú. Rytmická sekcia, ktorú aktuálne tvoria stálica Illustratosphere Robert Balzar (kontrabas) a uznávaný slovenský bubeník Martin Valihora, hrá na novom albume v mimoriadnej harmónii. "Niektoré kusy sú intímne až minimalistické, iné košatejšie. Myslím, že sme sa vystihli vydarene, je to pevné, pekný tvar, urobili sme krok správnym smerom a som si skoro istý, že fanúšikov opäť potešíme a nedôverčivo príjemne prekvapíme," hovorí o novom albume Dan Bárta.

Vypočujte si album Kráska a zvířený prach na Deezeri:

Pôvodne jednorazový projekt Illustratosphere, ventil autorského a hráčského pretlaku troch členov hudobnej skupiny J.A.R., Dana Bártu, Filipa Jelínka a Miroslava Chyška, doplnený triom Roberta Balzara a vzniknutý na prelome tisícročia, sa aj cez mnoho personálnych zmien ukázal ako mimoriadne životaschopný. Prvý album Illustratosphere (2000), zaznamenal solídny úspech, získal rad ocenení a ovplyvnil novú generáciu českých a slovenských muzikantov. Nasledovali ďalšie štúdiové albumy Entropicture (2003), Animage (2008) a Maratonica (2013).

V súčasnej dobe hrá kapela v zostave Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (gitara), Robert Balzar (kontrabas a basová gitara) a Martin Valihora (bicie). Štúdiová novinka Kráska a zvířený prach vychádza digitálne, na CD aj na dvojvinyle.

Informácie redakcii NUlife.sk poskytla Renáta Tomášová, Warner Music

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.