Cenu LUX za rok 2019 získal film „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟

Snímka „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟ režisérky Teony Mitevskej je víťazom trinásteho ročníka filmovej ceny LUX. Cenu, ktorú udeľuje každoročne Európsky parlament, odovzdal v stredu režisérke víťazného filmu, macedónke Teone Strugar Mitevskej predseda EP David Sassoli, ktorá v bezprostrednom príhovore poďakovala za túto jedinečnú cenu, vyzdvihla potrebu slobody prejavu, pričom pripomenula Európskym parlamentom ocenený boj Olega Sentsova za slobodu a zdôraznila potrebu inklúzie v EÚ.

Film „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟ (God Exists, Her Name Is Petrunya) bol natočený v koprodukcii Severného Macedónska, Belgicka, Slovinska, Chorvátska a Francúzska. Snímka prostredníctvom príbehu o mladej nezamestnanej žene, ktorej sa počas pravoslávnych osláv sviatku Troch kráľov podarí zmocniť svätého kríža a vyhrať tak preteky tradične vyhradené pre mužov, zobrazuje boj žien za rovnoprávne postavenie v konzervatívnej spoločnosti.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt petrunija lux prize

Ďalšími tohtoročnými finalistami boli filmy Odložený prípad: Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld) režiséra Madsa Brüggera (koprodukcia Dánska, Nórska, Švédska a Belgicka) a Kráľovstvo (The Realm) režiséra Rodriga Sorogoyena (koprodukcia Španielska a Francúzska).

Všetky tri filmy si slovenskí diváci budú môcť pozrieť už tento týždeň od 29.-30. novembra v bratislavskom kine CINEMAX BORY MALL. Vstup na premietanie je zdarma.  Harmonogram premietaní:

https://www.cine-max.sk/akcie/akcia/lux-film-days-2019/

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt petrunija lux prize

Predseda EP David Sassoli vyhlásil : "Dnes už musíme tiež dokázať komunikovať emócie a využívať nové spôsoby komunikácie. Cena LUX nám poskytuje výnimočný nástroj, ktorý nám môže byť v tomto úsilí nápomocný. Musíme využiť príležitosť zamerať sa na otázky ako imigrácia, právo na zdravotnú starostlivosť, feminizmus a politická etika, ktoré nám sprostredkúvajú filmy ceny LUX.‟

„Vedenie diskusií o riešeniach klimatickej pohotovosti, vysporiadaní sa s našou koloniálnou minulosťou či našom modeli spoločnosti prostredníctvom kinematografie je stimulujúcou výzvou, ktorú musíme podporiť. Sme jediným parlamentom na svete, ktorý udeľuje filmovú cenu. Buďme na to hrdí! Buďme obzvlášť hrdí na cenu LUX. Nech žije sloboda prejavu, nech žije európska kinematografia, nech žije cena LUX.‟

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt petrunija lux prize

Filmovú cenu LUX udeľuje Európsky parlament od roku 2007 snímkam natočeným v európskej koprodukcii, ktorých snahou je podnietiť celoeurópsku diskusiu o aktuálnych politických a spoločenských otázkach. Ocenenie by malo podporiť európsku kinematografiu a prispieť k rozšíreniu povedomia o európskej produkcii.

Užitočné odkazy
Videozáznam: zostrih zo slávnostnej ceremónie
Prejav predsedu EP Davida Sassoliho
Infografika: Cena LUX - propagácia európskej kinematografie Audiovizuálny materiál
Film „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟režisérky Teony Mitevskej získal cenu LUX za rok 2019 ©EÚ 2019 - EP

Redakciu NUlife.sk informovala Soňa Mellak, press atašé Zastúpenia EP na Slovensku

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.